Tips för att hand om hundens mage

Tips för att hand om hundens mage

Tips för att ta hand om hundens mage.


Har din hund lös alternativt trög mage?
Har din hund matsmältningsbesvär eller ska gå igenom ett foderskifte?
Lider din hund av obalans i tarmfloran?

Diarré och orolig mage är tecken på att din hund behöver hjälp på traven.  En frisk och balanserad mage är en grundläggande faktor för att hunden ska kunna njuta av sin föda, ta upp viktiga näringsämnen och upprätthålla ett starkt immunförsvar.

Men vad händer när hundens eller kattens mage inte fungerar som den ska?

När magen inte fungerar som den ska finns det vissa symptom du kan hålla koll på hos din hund eller katt.

Dålig aptit – Minskad aptit, vägrar att äta maten, benet eller godiset kan detta vara ett tecken på orolig mage.
Förändrad avföring – Lös, vattnig eller hård avföring kan vara tecken på magproblem. En avföring ska vara fast med brun färg. Färgen kan variera från mörkbrunt till ljusare nyans av brun beroende på vad hunden eller katten får för kost. En förändrad konsistens på bajset kan vara från till exempel stress, intolerans/allergi eller till exempel infektion.
Kräkning – Vid en inflammerad eller irriterad mage kan din hund kräkas flera gånger.
Ont i magen – Tecken på detta kan vara att hunden eller katten blir skygg.

Probiotika och Mage-Tarm främjar en god maghälsa.

Tips för att främja hundens eller kattens maghälsa.
Förebygga och främja en god maghälsa är A och O för en glad hund eller katt. Hos Svenska DjurApoteket finns det tillskott för tarmhälsan och mag-tarmkanalen.

Probiotika

I tillskottet innehåller 1 dosmått 900 miljoner mjölksyrabakterier och främjar en stabil tarmfloran. Kan användas vid diarré, förstoppning, stressiga situationer som påverkar magen, antibiotika behandling eller foderskifte. Probiotika är ett tillskott för alla åldrar och kan användas förebyggande eller akut och tillfälligt.  Har din hund eller katt känslig mage rekommenderar vi Probiotika från Svenska DjurApoteket. Med hög dos av aktiva ämnen förebygger du för en stabil mage. Tillskottet stabiliserar tarmfloran och kan vara en räddare när magen är i obalans. Många hundar med magkatarr gillar att använda vår Probiotika.

Mage-Tarm

Mage-Tarm från Svenska DjurApoteket hjälper din hund vid lös alternativt hård avföring.   Tillskottet innehåller psylliumfrö som är gelbildande kostfibrer för mag-tarmkanalens normala funktion. Fibrerna absorberar vätskan och bildar en geléliknande konsistens som ökar tarmens aktivitet och påskyndar förloppet. Detta kan vara önskevärt vid hård mage hos din hund eller katt. När din hund eller katt äter Mage-Tarm är det viktigt att blanda ut med vatten för att det ska bli den effekt som är menad då fibrerna drar åt sig vatten. Är det så att du inte blandar med vatten finns det risk för förstoppning. Detta är ett fodertillskott för både hundar och katter, passar alla åldrar. Mage-Tarm främjar en normal avföring.

Vad är skillnaden mellan våra psylliumfrön och matbutikens?

Det är skillnad på frö och frö och det är väldigt stor skillnad på kvalitén på olika psylliumfrön. Våra fröer är mer gelébildande och vanligtvis beställer matbutiker in enormt mycket mer än vad vi gör, därav vår prissättning. Så det är både kvalitet och kvantitet som spelar in. Vi väljer att ha kvar produkten eftersom den är väldigt uppskattad av många. Är det så att du väljer att köpa från matbutiken skulle vi starkt rekommendera psylliumfrön med högsta kvalitet så det blir den önskade effekten du är ute efter!

Vad säger avföringen?

Avföring kan säga väldigt mycket om hundens eller kattens tarmhälsa och mående. Här listar vi vanliga frågor om hundens bajs.

Ändrad färg i avföringen

Avföringens färg kan ändras beroende på vad till exempel hunden har ätit. Mat som mango, rödbeta och färgstark mat kan förändra färgen. Är det så att hunden har annorlunda färg på bajset så vänta 48 timmar och håll koll på avföringens färg.

Blod i hundbajset

Ser du att hundens bajs innehåller röda fläckar som ibland kan bli ränder i bajset så kan detta bero på att det till exempel är sår i ändtarmsöppningen. Boka tid hos veterinären.

Bajset har färgen gult eller/och orange

Är hundens bajs orange eller/och gult i vissa partier eller bara denna färgen så kan det vara antydan på problem med levern. Har inte bajset ändrat färg inom 48 timmar rekommenderar vi att söka upp veterinären.

Grått hundbajs

Har bajset nyans av grått och dessutom är lite oljigt eller slemmigt så kan detta indikera på matsmältningsbesvär. Matsmältningsbesvär kan orsakas av flera olika anledningar. Om din hund dessutom har svårt att få i sig mat så uppsök veterinär så snart som möjligt.

Hunden har grönt bajs

Har hundens bajs en grön nyans kan detta vara en indikation på problem med matsmältningen. Uppsök veterinär så snart som möjligt.

Svart och/eller rödbrunt hundbajs

Är det så att hundbajset har svart eller rödbrun nyans så kan detta vara indikation på blödningar högst upp i matsmältningssystemet. Vid detta fall bör du söka upp veterinärvård direkt.

Vad är bra konsistens på hundbajs?

Hundbajs bör ha fast konsistens, kompakt och fuktigt. Löst bajs hos hunden är oftast indikationer på att din fyrbenta vän har konsumerat något som inte stämmer överens med dess maghälsa eller känner sig stressad, äter felaktig kost alternativt har drabbats av parasiter. Diarré under längre tid kan orsaka analsäcksinflammation. Är det så att din hund slickar sig mycket vid ändtarmsöppningen eller gnider rumpan mot mattan kan detta vara tecken på en inflammation i bakdelen. Gå till veterinären för att få hjälp med eventuell tömning.

Tips för att hand om hundens mage – nu är du expert på hundens bajs!

En plötslig ändrad kost kan vara en anledning till lös avföring eller diarré.
Hur hundens bajs ser ut kan alltså säga väldigt mycket om det fysiska tillståndet.

I denna artikel fick du läsa om; Tips för att hand om hundens mage.

Vill du veta mer om diarré hos hunden kan du läsa mer hos Agria här. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →