Hund som luktar illa i munnen.

Hund som luktar illa i munnen.

Hund som luktar illa i munnen och har dålig andedräkt.

3 tips för hund med dålig andedräkt

Munhälsa hos hundar och katter: Vikten av frisk andedräkt och god munhälsa.

Här kommer 3 tips till hund eller katt med dålig andedräkt. En god munhälsa är en viktig del av våra fyrbenta vänners välbefinnande. Många hundar och katter har idag problem med dålig andedräkt och mörka beläggningar på tänderna som plack och sten. Vi kommer att gå igenom varför munhälsan är så viktigt och hur Svenska DjurApoteket kan hjälpa till att främja en bättre munhälsa.

Varför har valpar och vuxna hundar dålig andedräkt?

Orsaker till varför valpar har dålig andedräkt:

Valpar kan ibland drabbas av dålig andedräkt. Denna obehagliga lukt kan bero på flera faktorer. Först och främst är det viktigt att nämna deras tandutveckling som en potentiell orsak. När valpar börjar tappa sina mjölktänder och de nya permanenta tänderna växer fram, kan detta skapa obehag och därmed leda till dålig andedräkt. Det är viktigt att vara tålmodig och vänta tills alla tänder är på plats innan du bedömer deras munhälsa noggrant.

Under denna period kan du ge hunden något att bita på, såsom ett tuggben. Dessa tuggben kan lindra klåda och obehag i tandköttet när tänderna växer. Detta kan i sin tur hjälpa till att minska risken för dålig andedräkt och samtidigt bidra till en mer bekväm övergång när valpen går från mjölktänder till permanenta tänder.

Varför vuxna hundar får dålig andedräkt:

Vuxna hundar kan också drabbas av dålig andedräkt av olika skäl. En av de vanligaste orsakerna är tandsten och plackbildning. Om du inte tar hand om din hunds munhälsa genom tandborstning, tuggben eller tillskott som främjar, kan bakterier och matrester ackumuleras och orsaka dålig andedräkt. Dessutom kan underliggande hälsoproblem som diabetes eller njursjukdom också påverka andedräkten hos din hund. Ser du mörka beläggningar på tänderna i brun eller gul nyans är detta ett tecken på att plack och sten bildas. Därför bör du börja borsta tänderna och addera ett främjande tillskott för munhälsan. Svenska DjurApotekets Anti Plack är en bästsäljare. Främjar och förebygger en god munhälsa.

Andra orsaker till att hunden luktar illa i munnen kan vara tandköttsinflammation eller indikation på problem med inre organ som lever eller njuren. Det är därför viktigt att inte ignorera dålig andedräkt och dålig munhälsa.

Nu när vi har förstått varför munhälsa är så viktigt, låt oss titta på tre effektiva sätt att främja en bättre munhälsa hos din hund. 3 Här kommer 3 tips för hund med dålig andedräkt.

1. Tuggben från RAUH! eller Whimzees

Tuggben hjälper till att avlägsna plack och sten samt hålla tandköttet friskt. RAUH! och Whimzees är kända för att erbjuda högkvalitativa tuggben som är säkra och läckra. Se till att välja rätt storlek. Svenska DjurApoteket har Whimzees box –  tuggben i olika storlekar som främjar en god munhälsa hos din hund.

2. Regelbunden tandborstning

Tandborstning är en av de mest effektiva sätten att bibehålla god munhälsa. Använd en speciell tandborste och tandkräm som är avsedd för hundar. Börja långsamt och gradvis öka längden på borstningen tills din hund blir bekvämt med det. Regelbunden tandborstning hjälper till att förhindra plackbildning och dålig andedräkt.

3. Svenska Djurapotekets tillskott Anti Plack

Svenska Djurapoteket erbjuder ett utmärkt tillskott som kan hjälpa till att främja en bättre munhälsa hos hundar och katter. Anti Plack innehåller ingredienser som främjar munhälsan. Ge Anti Plack regelbundet för att förebygga och främja friskare andedräkt och friskare munhälsa.

Vad som gör Svenska DjurApotekets Anti Plack speciell på marknaden är att den innehåller Fucus vesiculosus,
ett naturligt växtämne från havsalger. Fucus vesiculosus absorberas i blodet, och i kombination med djurets egna saliv skapar de en sammansättning som hindrar nya beläggningar från att fastna på tänderna. Det är välkänt att en bra salivproduktion hos djur kan bidra till att stöta bort de bakterier som ger upphov till plack och tandsten.

Munhälsa är avgörande för dina hundar och katters övergripande välbefinnande. Dålig andedräkt kan vara ett tecken på underliggande problem. Därför är det viktigt att kontrollera med din veterinär om du är osäker på din hunds eller katts munhälsa.

Denna artikel fokuserar på “tre tips för hundar med dålig andedräkt”.

SLU har tagit fram en studie som visar hur många djurägare som har problem med munhälsan. Du kan läsa mer om det här!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →