Så tar du hand om hundens trampdynor

Så tar du hand om hundens trampdynor

Laxolja, Omega3 och Kelp är tillskott som främjar starka trampdynor.

Förebygga och främja starka trampdynor är att föredra, speciellt när vintern börjar närma sig eller om du vet att det kommer en period där tassarna kommer utsättas för extra mycket slitage. Fiskolja är att föredra, vi har Laxolja från Svenska DjurApoteket som främjar hud, päls, klor och trampdynor. Vi rekommenderar att börja minst 1 månad innan saltet kommer på vägarna eller innan sommarens hetaste period och varm asfalt. Är det så att din hund eller katt inte tål lax så skulle vi rekommendera Omega3 från Svenska DjurApoteket som främjar hud, trampdynor, klor, päls och hjärt-kärlhälsan. Båda dessa tillskott innehåller Omega3 som främjar celler, hud, päls, hjärta och framförallt tassar och trampdynor. Precis som vi människor kan hundar också ha brist på vissa vitaminer, därför har vi hundvitaminer till din hund!

Kelp från Svenska DjurApoteket främjar päls, klor, trampdynor och pigmentering och är ett tillskott som hjälper ditt djur att hålla en högre motståndskraft mot infektioner.   Tillskottet är gjort på knöltångspulver och har en rad främjande egenskaper som förbättrad päls, starkare klor och trampdynor, upprätthåller en god matsmältning samtidigt som tillskottet främjar en högre motståndskraft mot infektioner. Vi skulle rekommendera att börja med tillskottet cirka 1 månad innan saltet kommer på vägarna, den varma asfalten på sommaren eller innan den aktiva perioden där trampdynorna utsätts extra mycket. Kelp boostar inifrån och är ett fodertillskott för hundar och katter.

 

Såhär kan du främja starka och friska trampdynor:

Tvätt och tork – Trampdynor som är torra och spruckna behöver behandlas försiktigt då det gör ont. Är tassarna fuktiga eller blivit utsatta för salt ifrån vägarna så torka tassarna och trampdynorna försiktigt. Saltet kan ha frätande effekter så var försiktig. Ta en fuktig trasa och torka av, kombinera gärna med en salva därefter. Salvan WashBar Paw Balm – Kanuka + repair är ett tassbalsam som hjälper till att lindra, reparera, återfukta och ge näring åt trampdynorna. 

Klipp tassarna – Det gäller att klippa pälsen mellan trampdynorna och inte bara klorna. Lång päls mellan trampdynorna kan samla på sig smuts, grus och isbildningar vilket kan resultera i att det gör ont. Det är normalt att din hund har hår mellan trampdynorna men för långt hår som tovar sig kan börja skava och ge sår. Lättare smuts och grus kan skapa skavsår. Snö, is och salt kan fastna och skapa isbildning. Vet du inte hur man klippar bort håret, gå till en hundfrisör som kan hjälpa dig.

Skor eller sockor – Har du sätt att din hund hoppar på tre ben under promenaden? Detta kan bero på köldkramp. Blodcirkulationen kan hämmas och då blir det svårt att stå på sina egna ben. Det du kan göra när detta händer är att massera tassarna försiktigt för att få igång blodcirkulationen. Hur kan man förhindra köldkramp i tassarna? Ta på hunden en passande sko eller socka när det är som kallast och som mest salt på vägarna. Har din hund svårt att gå i socka eller sko? Använd då istället en fet salva för trampdynor.

Såhär tar du hand om hundens trampdynor.

Har din hund fått en svårt skadad trampdyna så rådgör alltid med veterinär.
Trampdynor kan ta lång tid på sig att läka. Skydda med bandage utomhus för att förhindra värre infektion.

Du kan fördjupa dig mer om tillskott för hundens trampdynor och allmänhälsa genom en SLU studie här. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →