Artros och ledproblem hos hunden.

Artros hos hund - vad är det och vad kan man göra för att förhindra olyckor?

Vad är artros hos hund?

Vilka symtom finns det vid artros hos hund?

Misstänker du att din hund lider av artros? Vet du vilka symtom du bör kolla på?
Här listar vi vanliga symtom.
Misstanke om artros hos hund:

Stelhet – kan visas speciellt om hunden rört på sig mycket eller vilat.
Hälta – detta är en av de första signalerna på att din hund har artros. Var även uppmärksam på signaler som att inte vilja hoppa, gå i trappor eller gå en rask promenad. Om hunden har haft artros under en längre tid kan detta leda till att din hund upplever smärta även i vila. Hunden kan visa detta genom att vara orolig, svårt att komma till lugn och ro eller byter frekvent sovposition. Detta kan gör att hunden är uppe mycket på nätterna och har svårt att få en lugn natt.
Ändrat beteende – kan vara att inte vilja leka eller göra saker den tidigare älskat.
Gnaga/slicka – har hunden ont kan beteenden som gnaga och slicka onormalt mycket växa fram. Speciella på ställen som till exempel armbåge, ben eller tassar.

Tänk på att en tidigt upptäckt hjälper dig att bromsa utvecklingen och agera förebyggande!

Visste du att Svenska DjurApoteket har tillskott i kategorin leder & rörlighet? 

Vad är artros?

Artros är en långvarig ledsjukdom och utgör en vanlig orsak till ledvärk, lamhet och styvhet. Tillståndet drabbar oftast medelålders till äldre hundar. Yngre hundar kan också drabbas om de har underliggande ledproblem som till exempel armbågsledsdysplasi, höftledsdysplasi eller har en tidigare skada i en led. Störst risk löper hundar av medelstor till stor storlek men artros kan även drabba mindre hundraser.

Artros kan uppstå i vilken led som helst där det finns brosk. Det förekommer mest i armbågslederna, höftlederna, knälederna och haslederna.

Varför får en hund artros?

Artros kan uppstå av olika skäl. Vanlig orsak är onormal belastning eller största övervikt. Dåliga och ojämna muskler på grund av bristande fysisk aktivitet kan också öka risken för artros. Artros kännetecknas oftast av gradvis försämring i en eller flera leder samtidigt.

Dessutom kan artros bero på medfödda problem eller tillväxtrubbningar som exempelvis armbågsledsdysplasi eller höftledsdysplasi. När ledytorna inte passar ihop korrekt glappar de ständigt mot varandra, vilket leder till onormal belastning på ledbrosket och ledkapseln. Denna belastning kan vara långvarig eller plötsligt uppkomma under exempelvis intensiv lek där hunden utför tvära vändningar eller inbromsningar. Vidare kan tidigare skador som påverkar leden, såsom korsbandsskador eller gamla frakturer som inte har läkt korrekt, också öka risken för artros.

Artros kan även uppstå efter patellaluxation som är när knäskålen går ur led. Detta leder oftast till slitage i knäleden, vilket i sin tur kan resultera i artros. Ålder har också en bidragande faktor, äldre hundar och katter har större chans att utsättas för artros då ledbrosket har slitits.

Drabbar ömma och smärtande leder bara äldre hundar?:
Var femte hund har någon form av ledproblem. Artros uppfattas ofta som en del av åldrandet. Man vet idag att höftledsdysplasi och armbågsledsartros leder till kronisk inflammation i den drabbade leden. Även övervikt och felställingar kan öka belastningen på lederna.

Sök veterinärhjälp!

Om du har misstanke att din hund lider av artros kontakta veterinären så snabbt som möjligt.

Vill du läsa mer om artros hos hund kan du läsa en SLU studie om det här.

Vad kan du som hundägare göra:

– Håll koll på vikten, övervikt kan belasta din hunds leder.
– Förebygg och förbättra hemma, ge ditt djur en mjuk bädd. Ha upphöjda matskålar. Undvik inhopp i bil och att gå i trappor.
– Motionera och håll din hund i god fysik. Det motverkar stela leder och bevarar rörligheten. Undvik monoton motion som cykling eller långa löprundor.
– Rehabträning och vattenträning ger din hund chansen att behålla och bygga upp sin styrka och muskulatur.
– Ge din hund ett broskuppbyggande kosttillskott. Svenska DjurApoteket har ledtillskott från Junior till Senior.
– Sök hjälp hos din veterinär tidigt vid problem som hälta eller andra tecken på artros.

Det är oftast först efter att smärtan försvunnit som din hund får tillbaka rörlighet.  Det är då du som hundägare märker hur stel och ont din hund egentligen har haft! Många ägare uppfattar att deras hund blir yngre i samband med användning av tillskott.  Svenska DjurApotekets Grönläppad mussla eller LedMax+ som är ledtillskott från kategorin Leder & Rörlighet. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →