Nosework – Tips för att börja

Nosework – Tips för att börja

Nosework – Tips för att börja

Hur börjar man med nosework?

Ge din hund mental stimulans med nosework!

Hur börjar man med nosework?
För att komma igång med nosework-träning kan du börja med att enkelt dölja hundgodis som din hund kan söka efter. Därefter introducerar du doften för hunden. Det finns startkit tillgängliga som ofta inkluderar en hydrolat (till exempel eukalyptus) och några behållare. Om din hund är bekant med en klicker som signal för belöning, är det en fördel. Svenska DjurApoteket har klicker som är smidig med ett behagligt klickljud! 

För att förbereda doften, applicera 1-2 droppar hydrolat på en bomullstuss eller tops och placera det i en behållare, gärna en burk med lufthål. Det är viktigt att din hund inte direkt kommer i kontakt med hydrolaten, eftersom vi inte vill att de ska bli överväldigade av doften. Det är därför bäst att alltid placera topsen eller bomullstussen i en behållare. Därefter, håll upp behållaren, och när hunden nosar på den, klickar du med klickern och belönar med godis. Upprepa denna övning flera gånger, med korta pauser emellan. Målet är att hunden associerar doften med belöning.

När hunden har lärt sig doften, kan du öka svårighetsgraden genom att hålla behållaren från olika vinklar. Så fort hunden närmar sig och nosar på den, klickar du och ger en belöning. Timing är viktigt; du bör klicka precis när hunden nosar på behållaren. Gradvis kan du införa en tom behållare, så hunden måste välja rätt för att få sin belöning.

När hunden blir mer erfaren med doften, kan du utmana ytterligare. Placera flera behållare på rad på golvet, varav endast en innehåller doften. Senare kan du placera behållaren i ett annat rum och låta hunden söka fritt. Med tiden kommer du att kunna känna av när din hund upptäcker doften, kanske stannar den eller beter sig annorlunda? Du kan lära din hund en specifik markering, som att frysa, sitta eller ligga när den hittar doften, eller så blir du bara skicklig på att tolka din hunds reaktioner.

Vad är nosework och hur börjar man?

Nosework är en hundsport som har sitt ursprung i USA med målet att förbättra hundars välbefinnande genom mental stimulans. Det är även mycket underhållande för både hund och ägare. Huvudmålet är att låta hunden använda sin nos för att identifiera en specifik doft. I tävlingar använder man dofter som eukalyptus, lagerblad eller lavendel. Den första doften som introduceras för hunden är eukalyptus, som används i nosework klass 1. I klass 2 och klass 3 introduceras nya dofter och svårare sökuppgifter. Tävlingen är uppdelad i fyra olika kategorier: Behållarsök, Fordonsök, Inomhussök och Utomhussök. Du kan välja att tävla i TSM (alla moment) där du genomför ett av varje söktyp eller i TEM (enskilda moment) där du utför fyra sök av samma typ. Men självklart är tävlande valfritt. Det bästa med nosework är dess flexibilitet, vilket gör det enkelt att utöva hemma för skojs skull och för att ge din hund den mentala stimulans den behöver.

Nosework låter hunden jobba självständigt vilket ökar hundens självförtroende. Det är en sport som oftast rekommenderas till lite mer osäkra hundar.

Tips hur man börjar med nosework :

Genomför korta träningspass för att se till att din hund alltid är engagerad och tycker det är roligt.
Börja i en bekväm miljö för din hund.
Även om din hund blir skicklig, variera svårighetsgraden genom att då och då använda enklare sökuppgifter och ta det långsamt.
Använd högkvalitativt hundgodis och belöna generöst. Svenska DjurApoteket har RAUH! godis som är högkvalitativt och naturligt! VOM är en stor favorit hos många hundar.
Lita på hundens förmåga och låt hunden jobba självständigt.
Efter träningen, förvara topsen eller bomullstussen i en förseglad behållare, som en petflaska med skruvkork, eftersom hundar har ett kraftfullt luktsinne och kan känna doften även om den hamnar i soporna. Se även till att placera de använda behållarna där din hund inte kan nå.

Börja tävla inom nosework?

Om du känner att nosework är något som passar dig och din hund och ni vill ge tävling en chans, finns det några steg att följa. För att börja tävla behöver din hund klara av ett doftprov. Doftproven varierar beroende på vilken tävlingsklass ni siktar på och syftar till att säkerställa att din hund kan identifiera doften eller dofterna som används i den specifika klassen.

Nosework erbjuder tre olika tävlingsklasser, där varje klass introducerar en ny doft för utmaningen. Oavsett vilken klass du väljer, finns det fyra grundläggande moment som förekommer: behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.

Vill du veta mer om tävlingsklasser och doftprov? Läs mer här hos SNWK. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →